Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi  za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

December 2011 v Ljubljani

Ljubljana, december 2011
Praznične decembrske prireditve v Ljubljani so se pričele 3. decembra, ko je bila prva prireditev ob sočasnem prižigu prazničnih luči.
Tradicionalni del decembrskega programa so sestavljali Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, Božični koncert, bogat otroški program, glasbeni program na trgih in silvestrovanja na prostem z ognjemetom.

Novosti v lanskem letu
- Pravljično mesto v parku Zvezda je bilo namenjeno najmlajšim, ki so našli zabavo ob ogledu lutkovnih predstav, predstavitev ljubljanskih vrtcev in šol, ustvarjalnih delavnic in spretnostnih iger. Pravljično mesto sta obiskala tudi Božiček in Dedek Mraz.
- Za praznično okrasitev dreves v parku Zvezda so z ročno izdelanimi okraski poskrbeli otroci ljubljanskih osnovnih šol.
- Ob Pravljičnem mestu je bil tudi praznični knjižni sejem. Knjiga je najlepše darilo, zato je bila na voljo velika izbira knjig različnih slovenskih založb.
- V paviljonu v parku Zvezda so vsak večer med 12. in 15. decembrom nastopali pevski zbori.
- Novost v lanskem letu je bil veliki oder na Kongresnem trgu, ki je nadomestil oder s Prešernovega trga iz preteklih let.  Od 26.12. 2011 do 1.1. 2012 se je na velikem odru zvrstilo veliko priznanih glasbenih izvajalcev.
- Zabavni glasbeni program se je v drugi polovici decembra odvijal tudi na odru na Novem trgu. 
- Silvestrovanje na prostem se je odvijalo na štirih trgih: na Kongresnem, Mestnem, Pogačarjevem trgu in Trgu francoske revolucije.
- Letos so svoje avtorske projekte svetlobne okrasitve mesta »Vesoljna Ljubljana«, »Pot Življenja« in »Rojstvo oblik« umetnika Zmaga Modia nadgradili s »Prinašalci luči« na Prešernovem trgu.

Nastopajoči
Na odrih, ki so bili na Novem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, so nastopili številni priznani glasbeni izvajalci, med njimi: Kontrabant, Ana Pupedan, finalisti »Misije Evrovizije«, Siddharta, Tanja Žagar, Tabu, Društvo mrtvih pesnikov, Dan D, Alya, harmonikarski orkester Pustotnik in drugi. 
Na Silvestrovo so zabavali Novi Fosili, Jan Plestenjak in Čuki na Kongresnem trgu; Anika Horvat z bendom Time to Time in Nina Pušlar s skupino na Mestnem trgu; The Canyon Observer, Negligence, Pankrti, Niet, in The Toasters na Trgu francoske revolucije. Narodno zabavni ansambli so v novo leto popeljali na Pogačarjevem trgu. 

Praznični sejem
Na Bregu so stale sejemske hišice z živopisno ponudbo daril, primernih za praznično obdarovanje, od 3. decembra dalje. Poleg 31 sejemskih je bilo na Bregu tudi pet gostinskih hišic. Gostinska ponudba je bila zagotovljena še v petih hišicah na Cankarjevem nabrežju, treh na Prešernovem trgu in štirih na Kongresnem trgu. Na Pogačarjevem trgu so sejemske hišice z darilnim in gostinskim programom so bile tradicionalno odprte že od 1.12. dalje. 

Stroški programa
Za sofinanciranje lanskega decembrskega programa prireditev je bilo namenjenih 124.700 EUR proračunskih sredstev, kar je 2.500 EUR več kot lani. Del stroškov programa decembrskih prireditev so zagotovili donatorji.

Stroški svetlobne okrasitve
Po Ljubljani je bilo nameščenih preko 60 kilometrov lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki so bile na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Magistratu ter v notranjosti Magistrata in na Ljubljanskem gradu.
Sredstva za okrasitev so bila zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave v enaki višini, kot lani, t.j. 166.666 EUR + DDV. 

Foto: Bobo, B. Cvetkovič, K. Košak, D. Wedam, K. Košak, S. Jersič, M. Fras

Ključne besede:

ljubljana, turizem ljubljana, decembrska ljubljana

Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT