Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi  za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Škisova tržnica 2011

Ljubljana, Športni park Ilirija, 19.5.2011
Štirinajsta Škisova tržnica 2011 je 11. maja, na sončno sredo, v središču Ljubljane odprla svoja vrata več kot 25.000 obiskovalcem in 56 študentskim klubom, ki so se na regijskih otočkih na svojih stojnicah predstavljali pod rdečo nitjo ''Zeleni otok sredi mesta''. Prireditev je tako porušila vse rekorde obiskanosti in v varovanju okolja, saj je bilo ločeno odvrženih odpadkov za kar 66,27% več embalažnih frakcij, glede na celotno količino odpadkov, kot na lanski prireditvi.
Zdi se, da se na trenutke kar pozabi, kako obsežna in ogromna je, v prvi vrsti organizacija prireditve za več kot 20.000 glavo množico, in v drugi vrsti, koliko različnih zadev taista organizacija potegne za sabo. Namreč, letos je rekordno število obiskovalcev s seboj prineslo tudi ogromno odpadkov in v tem ni nič nenavadnega. Spomnimo, Slovenija je znana po vaških gasilskih veselicah in na vsaki od teh se nabere ogromno odpadkov, pa o tem nihče ne poroča. Glede na poročanje medijev, koliko smeti so za sabo pustili študentje, dobivamo občutek, da Slovenija praktično ni pripravljena na prireditve, ki na prostem sprejmejo več kot 25.000 obiskovalcev. Poleg tega, da je Škisova tržnica največja prireditev za mlade in mlade po srcu, je tudi EKO, saj se na kraju prizorišča ločeno pobira smeti skozi ves dan, za kar skrbi 120 prostovoljcev in mladih, skupaj s predstavniki partnerjev, ki so nam pri pravilnem ločevanju tudi pomagali, to so Interseroh, ki je generalni pokrovitelj ločevanja odpadkov in je skupaj s Snago in podjetjem Eko plus poskrbel za možnost ločenega oddajanja odpadne embalaže, mešanih komunalnih odpadkov, papirja in stekla. Na prireditvenem prostoru smo postavili približno 150 zabojnikov, večje ekološke otoke pa je generalni pokrovitelj opremil z zastavami, ki so mlade s sloganom »Vrni embalažo v reciklažo« pozivale k ločevanju odpadkov. Študentje smo na letošnji prireditvi ločeno zbrali kar 1.182 kg embalažnih frakcij, kar je za 66,27% več kot v lanskem letu, ko je bila opravljena ocena o količini ločeno zbranih frakcij. Med zbranimi odpadki je s 690 kg prevladovala plastična embalaža, nekaj pa je bilo tudi kovinske embalaže (plastični kozarci, plastenke), pločevinke), 290 kg je bilo steklene embalaže ter 130 kg papirnate in kartonske embalaže. Na prireditvi je nastalo tudi 4.040 kg mešanih komunalnih odpadkov.  

Gre za ogromen zalogaj čiščenja skozi ves dan in potrebno je priznati, da je bila zelenica na Letnem telovadišču Narodni dom Ilirija v središču Ljubljane ves dan praktično čista! Zvečer se pred odroma zbere vrtoglava množica, na velikem okoli 18.000 ljudi in na malem prizorišču okoli 7.000 ljudi, pa je sproti smeti praktično fizično nemogoče pobirati. Prizorišče je bilo v celoti počiščeno do 14. ure naslednjega dne medtem ko je bila okolica prizorišča popolnoma očiščena do 7. ure zjutraj in treba je priznati, da je to zavidljiva pozicija vsakega organizatorja. 

Škisova tržnica je prva eko prireditev v Sloveniji, kjer smo za ločevanje odpadkov poskrbeli že na izvoru. Rezultati zbiranja kažejo na to, da lahko Škisova tržnica postane vzorčen primer ločevanja odpadkov za druge tovrstne prireditve v Sloveniji.


Organizator: Zveza ŠKIS

Več o dogodku:
Ključne besede:

škisova tržnica, ljubljana, ilirija, študentje

Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT