Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi  za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Žreb EP 2013: Slovenija s Španijo in Hrvaško

Postojnska jama, 18.11.2012
V Postojnski jami so izžrebali skupine za evropsko košarkarsko prvenstvo 2013. Slovenija v Celju v skupini C.
Evropska košarkarska zveza Fiba Europe je prvič v zgodovini pod zemljo izžrebala skupine za evropsko košarkarsko prvenstvo, ki bo od 4. do 22. septembra 2013 v Sloveniji. Domača košarkarska reprezentanca bo igrala v skupini C skupaj s Španijo, Hrvaško, Poljsko, Gruzijo in Češko.

Slovenija bo v predtekmovanju nastopila v Celju, prvo tekmo pa bo odigrala 4. septembra proti Češki. Naslednji dan jo čaka Španija, nato pa Gruzija (7. 9.), Hrvaška (8. 9.) in Češka (9. 9.). Skupina s Slovenijo se bo v drugem delu križala s skupino D (Koper), v kateri so Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija in Švedska.

»Osebno sem z žrebom zelo zadovoljen. Ko smo videli, da smo dobili Španijo, smo se le nasmehnili, saj vemo, da nam ta reprezentanca ne ustreza in da se ji tako izognemo v izločilnih bojih. Tudi ostale ekipe so premagljive, podobno tudi v skupini D, s katero se križamo v drugem delu, tako da iskreno upam, da se uvrstimo v četrtfinale in da nato podobno kot na Poljskem prekinemo urok izpadov pred polfinalo,« je po žrebu povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo. Več v odzivih na žreb.

Legende igrale košarko pod zemljo

V Postojnski jami so pripravili pravi košarkarski spektakel. Prostora je bilo sicer le 650 ljudi, manjše košarkarsko igrišče, kjer je potekala revialna tekma, ter seveda velik oder, na katerem se je nato odvijal ples kroglic. Nekaj metrov pod zemljo so se tako zbrali številni ugledni gostje in košarkarske legende, ki so tudi pomagale pri žrebu.

Zbrane v Postojnski jami so najprej pozdravili predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Roman Volčič, minister minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ter predsednik FIBA Europe Olafur Rafnsson. »Komaj že čakamo, da se prvenstvo v Sloveniji začne,« je sporočil pred žrebom.

Pred začetkom žreba so predstavili tudi uradno maskota prvenstva - Lipko -, Zoran Predin pa je zapel tudi uradno himno prvenstva »V ritmih Triglava«.

Ples kroglic Sloveniji namenil skupino C

Kroglice je žrebalo sedem nekdanjih košarkarskih zvezdnikov: Ivo Daneu, Ibrahim Kutluay, Peter Vilfan, Jorge Garbajosa, Aleksander Volkov, Rašo Nesterović in Aljoša Žorga. Kroglice so slovenskim košarkarjem namenile skupino C, v kateri bo do igrali skupaj s Španijo, Hrvaško, Poljsko, Gruzijo in Češko. Že pred žrebom je bilo jasno, da bodo izbranci selektorja Božidarja Maljkovića prvih pet tekem igrali v Celju.

V skupini A se bodo v začetnem delu v Ljubljani merile Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija in Izrael. »Balkanska« skupina B bo v prvem delu gostovala na Jesenicah, za napredovanje pa se bodo merile Makedonija, Litva, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Latvija in Srbija. Zanimiva bo tudi skupina D, ki se bo merila v Kopru, sestavljae pa jo bodo Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija in Švedska.

Na 38. evropskem prvenstvu, ki bo trajalo od 4. do 22. septembra, bo drugič v zgodovini nastopilo 24 reprezentanc. V drugi del, ki bo tako kot zaključni boji potekal v ljubljanskih Stožicah, se bo uvrstilo šestnajst najboljših ekip, ki bodo nato razdeljene v dve osemčlanski skupini. Vsaka reprezentanca bo v drugem delu odigrala novih petek tekem, zaključni boji oziroma od četrtfinala dalje pa bodo dvoboji potekali na izpadanje.

Žreb skupin za EP 2013:

SKUPINA A

Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija, Izrael  (Ljubljana)

SKUPINA B
Makedonija, Litva, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Latvija, Srbija (Jesenice)

SKUPINA C
Španija, Slovenija, Hrvaška, Poljska, Gruzija, Češka (Celje)

SKUPINA D
Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija, Švedska (Koper)

Kakovostni bobni pred žrebom:

Prvi boben: Španija, Francija, Rusija, Makedonija.
Drugi boben: Litva, Grčija, Slovenija, Velika Britanija.
Tretji boben: Italija, Hrvaška, Nemčija, Črna gora.
Četrti boben: Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna in Hercegovina.
Peti boben: Gruzija, Belgija, Latvija, Turčija.
Šesti boben: Češka, Srbija, Izrael, Švedska

Vir: Delo
Ključne besede:

fiba, ep 2013 žreb, postojnska jama

Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT