Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Catering

Besedilo: Hiša kulinarike Jezeršek / Foto: Dragan Arigler in Žiga Živulovič
Za dejavnost cateringa ni več ovir; ne prostorskih, ne glede števila ljudi, ki jih je treba pogostiti, ne v različnosti jedi in pijač. Pripravimo lahko najrazličnejša tehnološka kulinarična presenečenja z nenavadnimi ognjišči, ražnji in žari, postrežbo s helikopterja, vpletanjem gledaliških in drugih nastopov, glasbeno kuliso in drugimi elementi. Ti so odločujoči, da so najrazličnejša druženja manjših ali tudi zelo velikih skupin ljudi usmerjena k žlahtni komunikaciji. Pogostitve je mogoče pripraviti tudi v tujini, najuglednejših prireditvenih prostorih in za najbolj zahtevne goste, torej na najvišji protokolarni ravni.
Osnova catering ponudbe so štirje P-ji:
 • pripravimo,
 • pripeljemo,
 • postrežemo ali ponudimo,
 • pospravimo.
Da vsi štirje P-ji delujejo kot dobro uigran orkester, je treba zadostiti številnim pogojem. Temeljni so seveda ljudje, vrhunska uigrana ekipa, ki jo sestavljajo kuharji, natakarji, vozniki, pomivalke, dekoraterji in cvetličarji, poznavalci ozvočenja in osvetlitve, postavljalci šotorov in še marsikdo. Izpostaviti pa je treba še izrazito spoštovanje strokovnosti in strokovnega mnenja. Zato se znajo tako rekoč v vsakem trenutku in za posebne primere vedno povezati z ustreznimi strokovnjaki. Kulinarika in gastronomija ter pripravljanje dogodkov so široka področja in le upoštevanje vseh podrobnosti lahko privede do dobrih rezultatov. Zato lastna znanja zaposlenih pogosto dopolnjujejo strokovnjaki s področja gastronomije, logistike, zabave, organizacije prireditev in drugi.

Na prvem mestu je vedno kakovost!

Postreči komurkoli, kjerkoli in kadarkoli. S popolnim obvladovanjem logistike z vso potrebno opremo in vrstami ponudbe je mogoče zagotoviti postrežbo in pripravo srečanja skoraj povsod: v šotoru, gradu, kongresni dvorani, na travniku in tudi na ladji ali letalu.

Catering je večplastna dejavnost, ki se navezuje na osrednji prehranski obrat, kjer se izvrstna hrana tudi pripravlja. Nekaj te lahko pripravimo tudi na samem kraju dogodka v najrazličnejših privlačnih izpeljavah, neposredno pred gosti.

Osrednji prehranski objekt predstavlja osrednja kuhinja z vsemi ostalimi delovnimi prostori, sodobna pomivalnica ter skladišča, ki zagotavljajo vrhunsko higiensko vzdrževanje jedilne in servirne posode ter jedilnih orodij. Takšen objekt lahko tudi z vidika zdravstveno higienskih standardov zagotavlja primerno velikost prostorov, sodobno in optimalno opremljenost vseh tehnoloških sklopov, od shranjevanja živil, primernih hladilnic, urejenih območij priprave posameznih vrst živil, do kakovostne toplotne obdelave, zagotavljanja primerne stalne temperature hladnih in toplih jedi in izjemno zahtevnega prevoza. Povedano je seveda temeljni pogoj celovite uspešnosti, vendar pa je v enaki meri potrebno poznati vse podrobnosti prireditvenega dogajanja in vodenja, obvladati posamezne dogodke v njihovi celoti ali do podrobnosti izpiliti vse njihove dele.

Zajtrk za dva ali pogostitev za 20.000 gostov

Pogostitve in dogodke se lahko pripravi za različno število gostov. Najmanjši so zajtrki ali kosila, praznovanje ali intimno srečanje za enega, dva ali družino. Pogosti so delovni sestanki članov uprav, tudi sestanki s kosilom ali večerjo za ministrstva in druge ugledne skupine. Večji so sprejemi, srečanja in pogostitve v obliki sprejemov s prigrizki ali pravimi kosili ter večerjami za manjše skupine in manjša podjetja. Največja pa so druženja v velikih sistemih, kot je na primer Mercator, kjer je gostov tudi prek 15.000.

Pri tem seveda ni pomembno, za katero oblik se odločijo naročniki: za stoječe spremljanje dogodka ali za sedeč, postrežen način za omizji. Vse to je mogoče pripraviti tako v Sloveniji, kot v tujini. K slednjim oblikam se pridružujejo tudi promocije naše države s pogostitvami v okviru slogana Okusiti Slovenijo (Taste Slovenia).

Okolje za prireditve in postrežba

Okolja za organizacijo prireditev, dogodkov in srečanj s pogostitvami so lahko zelo različna. Pogostitve za večje ali manjše družbe lahko pripravimo v stanovanjih in zasebnih hišah ali na vrtovih in tudi v počitniških hišah. Izjemno uspešne so pogostitve s kulturnim programom v podjetjih in celo njihovih proizvodnih in delovnih prostorih. Z ustreznim dekorativnim pristopom se v odlične prostore druženja ob jedeh in pijačah spremenijo tudi parkirišča, travniki in gozdne jase. Najpogostejši so sprejemi in srečanja v dvoranah, avditorijih in atrijih, kjer so najpogostejši odmori s prigrizki ter kosila in večerje ob kongresih, neposredno v kongresnih dvoranah in spremljajočih prostorih.

V zadnjih letih se močno razvijajo najrazličnejše možnosti za dogodke v izvrstnih šotorih, ki so primerna okolja v vseh letnih časih. V šotorih lahko ustvarimo virtualna okolja in prijetna okolja za zabavo, pojedine in ples. Nekaj posebnega so, na primer, sprejemi in pogostitve na ljubljanski tržnici pod Plečnikovimi arkadami in na drugih trgih v slovenskih mestih ter v sejemskih halah. Odlična okolja za pogostitve so tudi muzejski in drugi vlaki, ladje (na primer Prince of Venice) in celo letala. Izjemna doživetja so pogostitve v gradovih in dvorcih, kjer imajo naročniki možnosti izbirati med sodobnimi meniji ali meniji, ki so oblikovani iz bogate grajske kulinarične dediščine ali dediščine posameznih zgodovinskih obdobij.

Podobno velja tudi za reprezentančne prostore nekaterih slovenskih muzejev, mestnih hiš ter drugih javnih mestnih, trških, občinskih ali poslovnih stavb. Pogostitve je mogoče izvesti tudi na odru Cankarjevega doma ali v drugih gledaliških dvoranah ali njihovih preddverjih. Ob različnih odprtjih se kot prostor uporabi kar sam objekt, na primer nov most, predor, cesta ali drug objekt. Za večje skupine se uporabijo večji travniki in vrtovi, tudi parki, gozdovi, gozdne jase, letališke steze. Priložnost za druženje ob kulinarični ponudbi so bili celo nekateri objekti stavbne ali naravne dediščine, kot so kozolci ali kraške jame.

Sonaravno in prehrana letnih časov

Pogled v kulinarično paleto pokaže dosledno upoštevanje letnih časov, zakonitosti sodobnega in predvsem zdravega prehranjevanja, ki vključuje vrsto lokalnih dobaviteljev in naravna živila. Postrežba gostov na dogodkih je možna s stoječimi pogostitvami, kjer je razpon od prigrizkov do kosil in večerij. Sledi več možnosti dogodkov s sedečimi pogostitvami, kot so npr. samopostrežne pogostitve, postreženi obroki ali celoviti meniji in seveda vrhunska (lahko bi jim rekli tudi gala ali elitna) samopostrežna ali postrežena kosila, večerje in druge vrste. Seveda so tukaj možne kombinacije, kar pa je odvisno od želja naročnikov in ciljev, ki jih želijo doseči s posameznimi dogodki in srečanji.

Zakaj sprejemi, pogostitve, dogodki?

Vzrokov za organizacijo sprejemov, dogodkov, srečanj in drugih zvrsti s pogostitvami je seveda veliko. Na osebni ravni so to rojstni dnevi, zaroke, poroke in poročne gostije, obletnice porok ter tudi spomin na pokojnike s pogrebščinami. Pogostitve so običajne na odprtju razstav, objektov, tovarn in naprav, kjer pripravimo delovne zajtrke in kosila ali vedno bolj priljubljeni brunch (pogostitev, ki je enovit nadomestek za zajtrk in kosilo). Med odmori na kongresih, posvetovanjih in delovnih srečanjih postrežejo s prigrizki in osvežilnimi pijačami (odmor za kavo). V te okvire sodijo tudi malice in druge oblike pogostitev z lažjimi obroki. V okvirih verskega življenja pripravimo pogostitve ob novih mašah ter prazničnih priložnostih različnih verskih skupnosti.

Motivi za pogostitve se pogosto pokažejo ob odprtju novih komunalnih in drugih naprav, ob športnih prireditvah in na raznih posebnih praznikih (npr. ob martinovanju). Ne smemo pa pozabiti na tematska srečanja, ki so lahko sestavina turističnih prireditev (na primer pojedine na gradovih) ali pogostitev ob državnih praznikih ter obletnicah in podobno.

Pogoj za uspešno pripravo in izvedbo dogodka ali srečanja s pogostitvijo so predvsem želje in pričakovanja naročnika, ki jih v Hiši kulinarike Jezeršek ugotovimo s pomočjo posebnega obrazca, ki vsebuje nujno potrebne podatke, za izdelavo ponudbe.

1. Čas dogodka (datum, ura pričetka, želeni zaključek)
2. Vrsta dogodka
3. Predvideno število udeležencev, sestava, posebnosti
4. Obseg dogodka
5. Vsebinske sestavine dogodka (Ustrezno obkrožite):

 • zajtrk
 • malica
 • pogostitev s prigrizki med odmori
 • brunch
 • kosilo
 • večerja
 • sprejem
 • glasbeni program
 • kulturna prireditev
 • povezanost z izletom, ekskurzijo
 • ostalo (navedite)
Opomba: Naročniku seveda ni potrebno navesti vseh podrobnosti dogodka. Dopuščamo tudi možnost našega svetovanja za celostnost dogodka z najbolj optimalnimi vsebinskimi sestavinami.
6. Želena lokacija
7. Način/-i postrežbe in tip/-i pogostitve
8. Izdelava jedilnega lista, ki ga gostje prejmejo kot spominek ob odhodu z dogodka
9. Vrste in količine pijač
10. Predlagani ali pričakovani cenovni okvir (EUR/osebo)
11. Svetovanje glede glasbe ali drugih kulturnih programov, nastopov idr.
12. Temeljni cilj/-i, ki jih želi naročnik doseči z dogodkom
13. Posebne želje in predlogi ter posebnosti (npr. razmerje z vegetarijanci, razmerje med domačimi in tujimi gosti, posebne zahteve glede določene prepovedane hrane in pijač in podobno)
Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT