Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Video prikazovalniki

Besedilo: Tomaž Šušteršič in Rok Planinc, Interplan / Foto: Interplan
Pred načrtovanjem poslovnega dogodka, konference, predavanja, koncerta, športnega tekmovanja ali druge prireditve smo pogosto postavljeni pred težko odločitev, kako prikazati vizualne vsebine.
     
     

Poraja se vprašanje, ali naj uporabimo projekcijsko platno v kombinaciji z video projektorjem (LCD ali DLP), LED diodni prikazovalnik ali plazmatski, LCD ali OLED zaslon. V določenih primerih in kadar nam proračun prireditve to omogoča, se lahko odločimo tudi za kombinacijo vseh treh, kar prinaša tudi optimalni učinek.

Najprej si poglejmo nekaj osnovnih lastnosti vseh treh prikazovalnikov, ki jih bomo za lažjo predstavo opisali zelo laično in poenostavljeno.

     
     

Videoprojektor

Imenujemo ga tudi multimedijski projektor ali LCD projektor (angl. LCD projector ali beamer). Sliko projicira iz vira svetlobe preko prizme in leče na projekcijsko površino, ki je oddaljena od samega vira svetlobe (tudi do več metrov).

Svetlobni žarek potuje iz projektorja na projekcijsko površino skozi zunanjo atmosfero, zato na njegovi poti ne sme biti fizičnih ovir. Idealna projekcijska površina je projekcijsko platno, seveda pa se lahko projicira tudi na druge nekontrastne (bele ali svetle) površine, kot so fasade objektov, skalne osnove, vodne ali snežne zavese in podobno. Na projekcijsko površino je možno projicirati s sprednje strani (front projekcija), posebna projekcijska platna pa omogočajo tudi projiciranje z zadnje strani (back projekcija).

Projekcije so primerne za prikaze vsebin manjših in večjih dimenzij, tudi do 300 kvadratnih metrov.

LED diodni prikazovalnik

Imenujemo ga tudi tudi LED zaslon (angl. LED screen ali LED display). Ponavadi ga sestavlja več LED panelov oziroma modulov, ki skupaj tvorijo celoto. Predstavljamo si ga lahko kot ogromen televizijski zaslon, kjer je vse skupaj sestavljeno v zaprtem ohišju. Na zunanji strani ohišja je mreža majhnih svetlečih LED diod (v RGB barvah, novejši tudi v RGB barvah ter z belo svetlobo), ki se prižigajo glede na dinamiko predvajane vizualne vsebine. Ker je resolucija takšnega prikazovalnika dokaj majhna, je tudi prikaz vizualne vsebine dokaj grob in je celotna slika primerno berljiva šele z večje razdalje.

LED diodne prikazovalnike ponavadi uporabljamo za prikaze vizualnih vsebin večjih dimenzij (nad 5 kvadratnih metrov), kot del svetlobne scenografije dogodka (kjer lahko posamezne module uporabljamo tudi ločeno) ali kot perimeter na športnih dogodkih (navadno približno meter višine in neskončne dolžine).

     
   LED prikazovalnik   

Plazmatski/LCD/OLED zasloni

Ti so najbolj razširjeni in najpogosteje uporabljeni visokoresolucijski zasloni manjših dimenzij (diagonale do 267 centimetrov). V vsakdanji uporabi jih poznamo predvsem kot televizijske ali računalniške zaslone.

Primerni so predvsem za prikaze v zaprtih in manjših prostorih, kjer lahko s kombinacijo večjega števila zaslonov vsebine prikažemo tudi večjemu številu gledalcev. Poleg tega jih odlikuje dobra svetilnost in vidljivost ob prisotnosti močnejšega vira svetlobe. Za zelo uporabne so se izkazali v primeru sejemskih predstavitev za predvajanje predstavitvenih filmov in tudi zahtevnejših grafičnih elementov, logotipov in podobno. Tovrstni zasloni, kadar jih uporabljamo v večjem številu, lahko služijo tudi kot zelo učinkovit scenski element. Zaradi njihovih specifičnih omejitev (velikost in omejena možnost uporabe) jih ne bomo posebej izpostavljali.

     
   LCD zasloni   

Pred dogodkom

Poglejmo si nekaj bistvenih vprašanj, ki si jih moramo kot organizatorji dogodka zastaviti pred izbiro primernega prikazovalnika za našo prireditev.

1. Kakšno vsebino želimo predstaviti svojim potencialnim gledalcem?

 • Video vsebine (videospoti, predstavitveni filmi, dokumentarni filmi in podobno)?
 • Animacijska ozadja, ki nam služijo kot del scenografije?
 • Različne vizualne prezentacije (na primer v programu Power Point) ali druge zahtevne grafične prezentacije (arhitektura, načrtovanje)?
 • Prenos »žive slike« z eno ali več kamerami?
 • Grafične izide ali statistične podatke različnih športnih tekmovanj?
2. V kakšnih pogojih se bo dogodek odvijal?
 • Gre za dnevno ali večerno/nočno prireditev?
 • Se bo dogodek odvijal na prostem ali v zaprtem prostoru?
 • Ali imamo na razpolago dovolj prostora za postavitev različnih prikazovalnikov velikega formata?
 • Kakšne so pričakovane atmosferske razmere (padavine, veter, vlaga)?
3. Kako bomo vsebino predvajali na izbranem prikazovalniku?

Vizualne vsebine za prikaz

Kadar želimo prikazati video vsebine ali tako imenovano živo sliko in v kolikor govorimo o večjih formatih prikazovanja, uporabimo LED diodni prikazovalnik ali videoprojektor s projekcijskim platnom. Odločiti se moramo, ali potrebujemo večjo svetilnost, ki jo dosežemo z LED diodnimi prikazovalniki ali boljšo kvaliteto slike, ki jo na račun nekoliko slabše vidljivosti lahko dosežemo z videoprojektorji in projekcijo na projekcijsko platno.

Pri prikazih grafike, prezentacijah in drugih zahtevnejših grafikah bomo gledalce le stežka zadovoljili z LED diodnimi prikazovalniki, saj ne dosegajo tako dobre ločljivosti kot nam to omogočajo videoprojektorji. Poleg tega so LED diodni prikazovalniki za prikaze primerni le, če so dovolj oddaljeni od gledalcev.

Standardne ločljivosti diodnih prikazovalnikov in projektorjev (primer za dimenzijo prikazovanja 5 x 4 metra):

 • LED zaslon (razdalja med točkami 16 milimetrov – pixel pitch) 320 x 192 točk,
 • klasični videoprojektor 1024 x 768 točk,
 • LED zaslon (razdalja med točkami 8 mm – pixel pitch) 640 x 384 točk,
 • high definition videoprojektor 1920 x 1080 točk.
     
   Panoramska projekcija   

Različni svetlobni pogoji

Poglejmo še uporabnost omenjenih prikazovalnikov v različnih svetlobnih pogojih. V kolikor gre za prireditev, ki bo potekala ob dnevni svetlobi, bomo želene vsebine najlažje predstavili z LED diodnimi prikazovalniki, vendar moramo upoštevati, da so ti prikazovalniki namenjeni predvsem za predvajanje video vsebin in bomo težko zadovoljivo prikazali zahtevnejše grafične elemente, grafe, tabele in podobno. Tudi videoprojektorji z velikimi svetilnimi vrednostmi (nad 15.000 ansi/lumni), ki se trenutno uporabljajo na slovenskem tržišču, ne bodo kos močnemu viru naravne svetlobe. Če vseeno želimo uporabiti projektor, ki omogoča kvaliteten prikaz, lahko zunanji prostor na primeren način zastremo in zatemnimo, kar bo zadoščalo za izvedbo videoprojekcije.

Ko se odločamo za prireditve v zaprtih prostorih (športne dvorane, konferenčni prostori, sejmišča in podobno), ki po vsej verjetnosti potekajo tudi v temnejših ali vsaj umetno zatemnjenih prostorih, lahko uporabimo projektorje s projekcijskimi platni. S projektorji pridobimo predvsem boljšo ločljivost, tako da lahko kakovostno predvajamo tudi grafične elemente, grafe, tabele, Power Point prezentacije in podobno. Pomembna je tudi pravilna scenska osvetlitev (kadar jo uporabljamo), ki naj ne osvetljuje mesta projiciranja.

Zunaj ali znotraj

Atmosferski vplivi (dež, veter, temperatura) so zelo pomembni dejavniki pri odločanju, kaj uporabiti za prikaz vizualnih vsebin. V primeru dežja bosta lahko mokri obe vrsti prikazovalnikov, tako LED diodni prikazovalnik kot videoprojektor. Oba lahko zaščitimo s primerno ponjavo ali strešno nadkonstrukcijo, vendar to ni vedno možno. LED diodne prikazovalnike poznamo tudi v izvedbah za zunanjo uporabo, v tem primeru zaščita sploh ni potrebna. Videoprojektorje pa zaradi relativno majhnih dimenzij lahko zaščitimo na dokaj preprost način.

Ob močnejših sunkih vetra se bo v primerjavi s projekcijskim platnom, na katerega projiciramo z videoprojektorja, nedvomno bolje odrezal LED diodni prikazovalnik. Kadar govorimo o prosojnih LED diodnih prikazovalnikih (na primer LED zavese ali LED trakovi), ki ponavadi sicer služijo predvsem za predvajanje video animacijskih ozadij ali kot scenski elementi, bo vpliv vetra še manjši. Pri projekcijah pa so za takšne primere bolj uporabna fleksibilna projekcijska platna, ki ob pravilni namestitvi lahko prenesejo dokaj velike vetrne obremenitvi tudi pri večjih dimenzijah (do 100 kvadratnih metrov).

Nobeden od naštetih prikazovalnikov ne prenaša ekstremno nizkih ali pretirano visokih temperatur, zato se izogibamo njihovi uporabi, ko temperatura pade pod minus 20 stopinj Celzija ali se dvigne nad 50 stopinj Celzija.

Kako dimenzionirati

Dimenzije prikazovalnikov so odvisne od potreb prireditve in namena uporabe. Veliko je odvisno tudi od proračuna prireditve, saj praviloma večje dimenzije prikazovanja zahtevajo tudi višja finančna sredstva.
Namenimo nekaj besed različnim formatom prikazovanja vizualnih vsebin. Standardni ali klasični TV format je postavljen v razmerju 4:3, medtem ko je sodobnejši širokozaslonski (wide screen) format v razmerju 16:9. Tako LED diodni prikazovalniki kot tudi videoprojektorji omogočajo v kombinaciji z različnimi računalniško-programskimi rešitvami obe možnosti ter tudi druge dimenzije in formate predvajanja vsebin.

Pri izbiri primernega prikazovalnika moramo biti pozorni na zakonitosti prostora, v katerem bomo vizualne vsebine predvajali. Pri uporabi projekcijskih platen (z videoprojektorjem) v zaprtih prostorih je njihova namestitev dokaj preprosta, saj so lahko postavljena na lastnih stojalih ali vpeta oziroma obešena na obstoječe konstrukcije. Njihova teža le redko presega 100 kilogramov, zato z nosilnostjo konstrukcij ali s talnimi obremenitvami ponavadi ni težav.
Večjo pozornost moramo posvetiti le razdaljam, ki jih potrebujejo videoprojektorji za projiciranje slike na projekcijsko platno. Postavitev projekcijskih platen (ali drugih projekcijskih površin) in pozicijo videoprojektorjev je treba predvideti že v fazi načrtovanja scenografije dogodka, saj je njihova postavitev odvisna od smeri projiciranja. Projekcija dimenzij 4 x 3 metre zahteva razdaljo med projektorjem in platnom od 6 do 8,5 metrov; projekcija dimenzije 9 x 3 metra pa že od 18 do 23 metrov razdalje. Le na podlagi teh podatkov bomo lahko izbrali pravilno pozicijo projektorja in primerno lečo za projiciranje na platno. V kolikor nimamo na voljo dovolj prostora, si lahko pomagamo s širokokotno lečo, ki zmanjšuje potrebno razdaljo med projektorjem in platnom (na primer: pri projekciji dimenzije 9 x 3 metrov se bo ta zmanjšala le na dobrih 7 metrov). Kadar nimamo na voljo dovolj širokega vidnega polja med videoprojektorjem in projekcijsko površino, uporabimo tako imenovano »long throw« lečo (leča za projiciranje na dolgih razdaljah), ki zoži projekcijski snop. Vsekakor se velja za vsak posamezen primer že v pripravi na dogodek posebej posvetovati s strokovnjakom.

Pri postavitvi LED diodnih prikazovalnikov težav z razdaljami ni, saj standardna globina ohišja modula ponavadi ne presega 0,3 metra, v primeru LED zaves ali trakov pa je še bistveno manjša. Več pozornosti pa bomo morali nameniti teži in pravilni namestitvi prikazovalnika. Povprečna teža LED diodnega prikazovalnika pri površini 50 kvadratnih metrov je približno 3.000 kilogramov (v izvedbah z ALU ohišjem je teža 30 odstotkov manjša). Zaradi specifične teže je zato posebna pozornost namenjena nameščanju na konstrukcije, ki morajo imeti tudi primerno nosilnost. Precej lažji so seveda transparentni LED diodni prikazovalniki (zavese, trakovi in podobno), ki pa se v večini primerov zaradi slabše ločljivosti uporabljajo le kot del scenografije.

     
     

Videoprojekcije

Kot smo že nakazali, pod pojmom videoprojekcija razumemo projiciranje svetlobe iz videoprojektorja na različne projekcijske materiale in površine.

Osnovne in najbolj učinkovite projekcijske površine so projekcijska platna za izvedbo projekcije s sprednje oziroma zadnje strani platna. Te lahko razdelimo na klasične videoprojekcije in panoramske projekcije. Za klasične videoprojekcije uporabljamo platna formata 4:3 ali 16:9; za panoramske projekcije pa platna različnih, poljubnih dimenzij. Najpogosteje uporabljene dimenzije panoramskih platen so 9 x 3 metre, 12 x 4 metre, 18 x 4 metre in več – dosežejo lahko tudi neverjetnih 100 metrov dolžine, odvisno od naročnikovih želja in potreb.

Seveda tako velikih projekcij ne moremo izvesti z enim samim videoprojektorjem. Rešitev je v povezavi več projektorjev, ki tvorijo eno skupno vizualno vsebino.

     
     

To lahko omogoči le primerna računalniška programska podpora združena v »medijskem strežniku«. Ta predstavlja posebno procesno enoto, ki vsebuje analogni video vhod za zajem žive slike iz različnih virov in DVI vhod za zajemanje signala iz osebnega ali prenosnega računalnika in tako omogoča na platnu različne kombinacije prikazovanja (na primer sočasen prikaz govornika, njegove PPT predstavitve in logotipa podjetja/blagovne znamke). Možnosti je torej zares veliko in vse lahko projiciramo preko več videoprojektorjev v eno sliko brez popačenj.

»Medijski strežnik« omogoča ustvarjanje videoprojekcije s polaganjem objektov na osnovno sliko oziroma omogoča efekt slika v sliki – »picture in picture« (osnovna slika je lahko v obliki grafike, fotografije ali animiranega ozadja), objekti pa so lahko grafike, fotografije, zvok, video zapis, tekst, živa slika ali PPT predstavitev. Vse objekte lahko poljubno obdelujemo (povečujemo, pomanjšujemo, barvamo, rotiramo, pozicioniramo). Tudi v to projekcijo je seveda možno vključiti vnaprej pripravljene ali arhivske posnetke.

Projiciramo lahko tudi na neravne površine (različne stavbe, vodne ali snežne zavese, ukrivljena platna, kupole in podobno), saj lahko s pomočjo medijskega strežnika poljubno popravljamo horizontalno in vertikalno iznakaženost slike. Na ta način je možno izvesti sferično projekcijo (ukrivljenost projekcijske površine v vseh oseh), kar pa je še precejšnja novost.

Pri odločitvi za videoprojekcijo moramo upoštevati tudi način predvajanja vsebin. Kot vir lahko uporabimo osebni ali prenosni računalnik, video predvajalnik in podobno, za zahtevnejše in bolj kompleksne vsebine pa je uporaben že omenjeni »multimedijski strežnik«. Ta omogoča tudi bistveno kvalitetnejšo resolucijo predvajane slike, zato je postala njegova uporaba že standard.

Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT