Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi  za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Laserske projekcije

Besedilo: Dušan Matičič, Foto: LSP
Laserske projekcije so v slovenskem prostoru še vedno precej nepoznana dodana vrednost dogodkom, zato naročniki pogosto ne vedo niti kaj lahko pričakujejo od njih niti kakšne so osnovne zahteve za smiselno in varno uporabo.
Laserske projekcije zahtevajo za kakovostno izvedbo kar nekaj predpriprav. Od naročnika se pričakuje, da bo izvajalca laserskih projekcij vključil v projekt dogodka že pri sami zasnovi, saj na ta način lahko zagotovi najboljše rešitve.
     
   Laserska ravnina   
Nekaj poudarkov glede zagotavljanja varnosti ob laserskih projekcijah:
  • upoštevati moramo uredbo o svetlobnem onesnaževanju,
  • pri načrtovanju je treba upoštevati prepoved svetenja v območjih preletov letal,
  • naročnik mora obvestiti uporabnike videokamer in videoprojektorjev, da bo na dogodku prisoten laser, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodb. Ko postavljamo opremo za lasersko projekcijo, poskrbimo, da laserski žarek v nobenem trenutku ne bo dosegel kamer in projektorjev,
  • laserji, ki jih strokovni izvajalci uporabljajo na dogodkih, ne predstavljajo nevarnosti za človeka, saj so moči naprav premajhne, poleg tega pa se moč izgublja. Prehodi žarkov so tako hitri, da jih človeško oko skoraj ne zazna.
Vrste uporabe laserjev na dogodkih:

Grafična projekcija

Na raven medij (platno, zid, skala, vodna zavesa ipd.) izvajalec z laserjem riše sliko. Vsi liki so praviloma sestavljeni iz črt, iz katerih je možno narisati poljubno sliko, logotip ali animacijo, ustvarimo pa lahko tudi kompleksne 3D animacije. V primerjavi z videoprojekcijami obstaja razlika predvsem pri omejitvi v oddaljenosti od platna in ostrini slike. Pri laserskem projektorju je namreč razdalja poljubna. Možna je tudi pretvorba videoposnetka v lasersko sliko v realnem času ali obdelava obstoječega videoposnetka.

Priprava materiala za animacijo

Predpriprava gradiva za lasersko animacijo je ključnega pomena za uspešno realiziran projekt. Grafična produkcija in animacija sta na področju laserskih projekcij bistveno bolj zahtevni kot videomontaža, zato morajo biti gradiva dostavljena v obdelavo toliko prej. Izdelava in priprava zahtevnih animacij lahko traja od enega tedna do enega meseca, odvisno od zahtevnosti projekta. Ko je projekt izdelan in potrjen, so možni le minimalni popravki, zato je redno sodelovanje med naročnikom in ponudnikom laserskih projekcij nujno.
Ustreznost formatov za grafične laserske projekcije:

  • najbolj ustrezni: AI (Adobe Illustrator), CDR (CorelDraw), SWF (Flash), TTF (fonti), MAX (3D studio Max), STEP (3D CAD programi), DXF in DWG (Autocad),
  • sprejemljivi: PDF, WMF, PS,
  • slabi: BMP, PNG in druge nizke resolucije,
  • praktično neuporabni: JPG.

Žarkovna projekcija (beam show)

Upravljalec laserja riše laserske žarke in ravnine, ki lebdijo in se premikajo po prostoru nad ljudmi, največkrat v povezavi in v skladu z glasbeno podlago. Za dober efekt laserskih ravnin mora biti v prostoru tema, saj s tem gledalci izgubijo občutek za prostor in dojamejo projekcijo precej bolj doživeto. Žarkovna projekcija lahko skupaj z videoprojekcijo, razsvetljavo in glasbo ustvari celovit dogodek, ki poteka v živo.

     
   Žarkovna projekcija   

Vodna zavesa

Na dogodkih je zanimiv vizualni dodatek tudi vodna zavesa širine do 18 metrov in poljubne višine. Na zaveso lahko projiciramo animacijo z laserjem ali s klasičnim videoprojektorjem. Uporabna je tudi kot dekorativni element ali za delno ločitev prostorov. Postavimo jo lahko v zaprtem ali odprtem prostoru, poleg klasične padajoče vodne zavese pa se na odprtem uporablja tudi pahljačasto zaveso s curkom vode iz tal navzgor. Doseže višino do 8 metrov in širino do 16 metrov.

     
   Vodna zavesa   
Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT