Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi  za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Ognjemet

Avtor: Marjan Mesec, Hamex d.o.o. Foto: Hamex d.o.o.
Med presežke dogodkov in prireditev med drugim spadajo svetlobni učinki in eden najučinkovitejših je ognjemet, zasnovan in izveden po željah naročnika. Za uspešen ognjemet so potrebne zahtevne priprave, izkušnje, vrhunska tehnična opremljenost in kakovostni izdelki.
Za izvedbo ognjemeta izberemo izvajalca s tujimi in domačimi referencami, čemur sledi pogovor glede zakonskih predpisov, ki točno določajo kakšen, kdaj in kako lahko ognjemet pripravimo. Z izkušenim izvajalcem bomo izbrali primerno vrsto ognjemeta glede na razpoložljivi znesek, zmožnost izstrelišča in vrsto dogodka.
     
     

Zakonska podlaga

V Pravilniku za izvajanje ognjemetov (Uradni list RS št. 104/2008) v 2. členu piše:

»Izvajanje ognjemetov je priprava in izvedba pirotehničnih učinkov po naročilu ali vsaka uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 3, ki jih lahko uporabljajo le strokovno usposobljene osebe, ter kategorij 4, T2 in P2«.

Strokovna usposobljenost izvajalcev in potrebna dovoljenja pravne osebe so definirana v Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih - ZEPI (Uradni list RS št. 35/2008). Za ognjemet, ki ga lahko pripravi vsaka fizična oseba, se lahko uporablja vse izdelke kategorij 1, 2, T1, P1 in kategorijo 3 z določenimi omejitvami.

Glede časa izvedbe 5. člen pravilnika pravi:

»Izvajanje ognjemeta mora biti zaključeno najkasneje do 22.00 ure, razen kadar pristojni upravni organ v dovoljenju za izvedbo javne prireditve v okviru programa prireditve dovoli organizatorju izvedbo ognjemeta v kasnejšem času«.

V bližini letališč, bolnišnic, zdravilišč, okrevališč, objektov z lahko vnetljivimi snovmi in podobno moramo upoštevati večji varnostni odmik ali pa mora izvajalec pridobiti soglasje pristojnih ministrstev. Ognjemet je prepovedano izvajati, če piha veter v kateri koli smeri s hitrostjo nad 40 kilometrov na uro, merjeno dva metra nad tlemi izstrelišča.

Dokumentacija

Naročnik mora od izvajalca ognjemeta pridobiti elaborat o izvedbi ognjemeta. Pri organizaciji javne prireditve ga skupaj s svojo vlogo za izvedbo prireditve posreduje na pristojno upravno enoto, pri zasebni prireditvi pa ga obdrži zase. V obeh primerih je naročnik dolžan poznati vsebino elaborata. Ob vsaki izvedbi ognjemeta morata biti prisotni potrebna gasilska straža in varnostna služba, ki varuje dostop nepoklicanim v območje varnostnega območja.

Vrsta ognjemetov

Poznamo klasične ognjemete z ročnim oz. analognim prižiganjem, računalniško oz. digitalno sprožene ognjemete in ognjemete, ki so sinhronizirani z glasbo – »piromusical«.

Klasični ognjemeti se izstreljujejo z manjšega točkovnega izstrelišča, računalniško oziroma digitalno sproženi ognjemeti in »piromusicali« pa se izstreljujejo iz dolgih izstrelišč, kot so stadioni, dolge ravne strehe, dolgi splavi, dolgi travniki, ceste in podobno. S tem je možno v zraku uprizoriti pravo igro oziroma gibanje ognja, poleg tega pa je takšen ognjemet mnogo širši kot klasični točkovni ognjemet.

Kaj je najbolj atraktivno za gledalce?

Čas posamičnega prižiganja skoraj enakih okroglih kitajskih bomb iz ene točke je minil. Sodobni ognjemet vključuje vsaj polovico evropskih pirotehničnih izdelkov, ki se od manj kakovostnih ločijo po obliki efektov v zraku (polipi, metulji, krone, krone s pestiči, večstopenjske bombe), čistejših barvah ter manj dima. »Piromusicali« in računalniško oziroma digitalno sproženi ognjemeti spadajo med najatraktivnejše, saj gledalec ve, kaj sledi vsakemu predhodnemu efektu in se s tem vživi v tempo in scenarij ognjemeta.

Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT