Prelistaj revijo
Družinsko gledališče Kolenc - animacijske predstave, zabave, doživetja v naravi in kulturni programi za otroke in odrasle
Veselica.info - Vse veselice na enem mestu

Šotori in tribune

Avtor: Eva Roškerič, Expobiro
Zadovoljstvo in varnost gostov je vedno na vrhu prioritet, pa naj gre za dogodek za poslovne partnerje, odmeven sprejem ali prireditev, obletnico ali razvojno pridobitev.
Ne glede na priložnost, namen ali dogodek, je izbira primernega prostora bistvenega pomena. Prireditveni šotori zagotavljajo mobilnost, atraktivnost, prilagodljivost in razpoložljivost ob vsakem času, za vsak prostor.

Različne prireditve zahtevajo različne šotore

Šotori in montažne dvorane so prilagodljivi sistemi, ki jih po dogovoru z naročnikom lahko prilagajamo s prostonosilnimi stranicami širine od 3 do 40 metrov, poljubnimi dolžinami v rastru 3 oziroma 5 metrov ter stranskimi višinami od 2,39 do 4 metrov. Šotore in montažne dvorane odlikuje hitra montaža in demontaža, zato so praktični in vsestransko uporabni za športne, kulturne in VIP prireditve, hišne sejme, osebna praznovanja, vrtne zabave in podobno, saj s svojo prilagodljivostjo predstavljajo več kot le streho nad glavo.

     
     

Celovitost ponudbe z dodatno opremo

Vsak šotor ali montažna dvorana potrebuje za polno funkcionalnost še dodatno opremo, kamor spadajo:

 • modularni lesen podij, ki predstavlja pomemben faktor, ko šotor postavljamo na neraven teren, kjer bi v primeru dežja voda podtekala in povzročila razmočenost tal. Na podij položimo ustrezne talne obloge,
 • dekoracija šotora, ki je lahko stenska in/ali stropna, odvisno od vrste prireditve in želja naročnika,
 • notranja oprema prostora, ki vključuje mize, stole, oder, plesišče, omizja za strežbo, servisni prostor za catering in drugo opremo,
 • prezračevanje,
 • ogrevanje, ki je potrebno pozimi ter v hladnih dneh pomladi in jeseni. Pozimi poleg ustvarjanja ugodne klime za ljudi v šotoru ogrevanje skrbi tudi za topljenje snega v primeru padavin. Ker prireditveni šotori nimajo nosilnosti, bi lahko zaradi teže snega prišlo do porušitve,
 • hlajenje s klimatsko napravo, ki je potrebno v pomladnih in poletnih mesecih, saj se šotor zaradi slabe toplotne izolacije ogreje. Klimatizacija je še posebno pomembna v primeru, ko je v šotoru veliko ljudi,
 • električne in vodovodne instalacije.

Montažne tribune

Na vsaki športni ali kulturni prireditvi, naj poteka v hali ali na prostem, običajno potrebujemo tudi tribuno. Poznamo različne, od preprostih majhnih, pa vse do zahtevih velikih tribun, ki ponujajo optimalno in individualno rešitev problema. Za večjo varnost in brezskrbnost naročnika strokovni izvajalci zagotavljajo tehnično dokumentacijo, ateste in statične izračune. Strokovnjaki nam lahko svetujejo, pripravijo računalniške izračune in načrte, natančni in izkušeni monterji pa zagotovijo kvalitetno izvedbo projektov.

Tribune so opremljene z ergonomsko oblikovanimi plastičnimi sedeži z naslonom, s školjkastimi sedeži brez naslona ali z vodoodpornimi klopmi.

Velikost šotora

Poročne in osebne svečanosti, poslovni dogodki in VIP prireditve zavzamejo več prostora in večji šotor, saj prostor opremimo s stoli in z banketnimi mizami, ki so lahko okrogle ali oglate oblike. Takšna postavitev zavzame več prostora kot postavitev z zložljivimi gasilskimi garniturami ali visokimi barskimi mizicami.

     
     

Primer izračuna velikosti šotora za poročno svečanost

Velikost mize je 98 x 196 centimetrov (premer 160 centimetrov), ob vsaki mizi je 8 sedišč. Število povabljencev delimo s številom sedišč ob banketni mizi (za 80 povabljenih torej potrebujemo 10 miz). Zaradi različnih možnosti postavitev (U postavitev ali cik-cak postavitev pri okroglih mizah) dodamo dobljenemu številu še dve mizi zaradi morebitnih združevanj več miz.
Osnovni količnik izrabe prostora za banketna omizja je 1,4 kvadratnega metra na osebo (v primeru, da mize zajemajo celotno površino šotora), kar pomeni, da za 80 gostov potrebujemo 112 kvadratnih metrov površine, ki ji je treba prišteti še dodatne površine:

 • plesišče: 36 kvadratnih metrov
 • oder za nastopajoče: 12 kvadratnih metrov (3 x 4m oziroma odvisno od potreb in želja)
 • velikost servisnega prostora za catering: 25 kvadratnih metrov (kot ograjen prostor ali šotor - pagoda)
Skupna potrebna površina je torej 185 kvadratnih metrov. Če to površino delimo s številom gostov (80), dobimo količnik izračuna velikosti šotora za poroke in VIP dogodke, ki znaša 2,3 metra na osebo.
Ob postavljanju prireditvenega šotora ne smemo pozabiti na:
 • informacije o lokaciji,
 • ogled terena,
 • načrt komunalnih in instalacijskih vodov,
 • temeljenje z 80 do 100 centimetrov dolgimi klini ali betonskimi obtežilnimi ploščami,
 • dostop s kamioni na mikrolokacijo,
 • zavetrovanje,
 • ogrevanje in klimatizacijo,
 • varovanje šotorov v času montaže, najema in demontaže.
Izračun velikosti šotora

Priporočamo, da ne pozabite upoštevati nekaj prostora za plesišče, oder (odvisen od števila izvajalcev in njihove opreme), pripravljalne prostore in izhodne poti.

     
     
Sponzorji
Aktualne novice
Obišči SLOEVENT